NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Mongólia a Ludovikán

Mongólia gazdaságáról, valamint a mongol-magyar kétoldalú kapcsolatokról tartott előadást az ország hazánkba akkreditált nagykövete, Őex. Zeneemyadar Batbayar április 11-én a Ludovika Nagyköveti Fórumon.

Őex. Zeneemyadar Batbayar 2016 óta tölti be a tisztségét és képviseli Mongóliát hazánkban. A nagykövet tanulmányait a rendszerváltás után az ELTE-n végezte, ahol jogból szerzett diplomát. Érdekességként elárulta, hogy az egyetemi kurzust magyar nyelven hallgatta, egy éves nyelvi előkészítő tanfolyamot követően. Ennek köszönhetően a nagykövet ma már magabiztosan használja a magyar nyelvet, hiszen állítása szerint „két testvérnek más nyelven beszélni nem illik”. Diplomája megszerzése után visszatért hazájába, ahol az egyik legnagyobb mongol cégnél kezdett el dolgozni, majd 2005-ben a vízügyi hivatal vezetője lett. Nagyköveti pozícióját kinevezés útján kapta meg, miután az egyik parlamenti párt titkáraként dolgozott.

A Nemzetközi Kapcsolatok Iroda által szervezett Ludovika Nagyköveti Fórum eseménysorozat tavaszi évadának harmadik előadását a Zrínyi teremben Dr. habil. Nyikos Györgyi nyitotta meg. A nemzetközi rektorhelyettes köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Ludovika Nagyköveti Fórum egy rendkívül fontos rendezvény az egyetem életében. „Nem csak azért, mert a program nagy népszerűségnek örvend a hallgatók körében, hanem azért is, mert ez a rendezvénysorozat közvetlen lehetőséget biztosít az egyetem minden érdeklődő hallgatója számára, hogy betekintést nyerjenek a diplomáciai folyamatok működésébe, valamint első kézből értesüljenek a meghívott országok legfontosabb hazai folyamatairól és nemzetközi kihívásairól” - fejtette ki.

Őexc. Zeneemyadar Batbayar kifejezte, hogy nagy öröm számára a Ludovika Nagyköveti Fórum keretein belül előadni. A nagykövet előadását országának bemutatásával kezdte. Mongólia a világ második legnagyobb, tengerparttal nem rendelkező országa, 1,56 millió km2-es területével, amelyet Oroszország és Kína határol. A nagy területe ellenére a földrajzi adottságokból kiindulva csupán 3 millióan lakják. Az országban kiemelkedő az állattenyésztés, megközelítőleg 66 millió haszonállatot tartottak számon 2017-ben, amelyeknek feldolgozásából származó húsipari termékek, és kasmírgyapjú adják a kereskedelmük nagy részét. A nagykövet kiemelte, hogy ezen felül a bányászat is jelentős, ugyanis Mongóliában található meg a világ ismert széntartalékainak 10%-a.

Őexc. Zeneemyadar Batbayar a mongol-magyar kapcsolatokról elmondta, hogy a két ország közötti korábbi gyümölcsöző viszonynak köszönhetően Mongóliában számos mezőgazdasági és ipari fejlődés vette kezdetét, amelynek napjainkban is érezhető a pozitív hatása. Kiemelte, noha az elmúlt évtizedekben a két ország közötti gazdasági kapcsolatok szüneteltek, ma már újból fellendült az együttműködés, és bíznak a közös jövőbeni sikerekben. Jelenleg körülbelül kétszáz mongol diák végzi Magyarországon a tanulmányait, ami szintén a két kultúra kapcsolatának megerősítését segíti elő - tette hozzá.

A nagykövet előadását követően a megszokottaknak megfelelően szakmai panelbeszélgetésre került sor. A beszélgetést a rendezvény moderátora, Dr. Peres Zsuzsanna, az Államtudományi és Közigazgatási Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese vezette, a meghívott szakértők pedig Dr. Avar Ákos, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Mongol és Belső-ázsiai tanszékének tudományos munkatársa és a Magyar Juhtenyésztők Egyesületének tagja, valamint Dr. Holbok Sándor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Mongol Tagozatának elnöke volt. A beszélgetés során a szakértők kifejtették a két ország régre visszanyúló kereskedelmi kapcsolatait, beleértve a feldolgozóipari és a haszonállatok oltását és kezelését biztosító gyógyszeripari fejlesztéseket. Kitértek továbbá arra is, hogy a ’90-es évek után ma már dinamikusan fejlődnek a magyar-mongol külkereskedelmi kapcsolatok és szoros együttműködésben bíznak a felek.

 

Szöveg: Ondrék József

Fotó: Szilágyi Dénes