NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Sikeres Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitás program

Sikeres együttműködési tervezetekkel és felejthetetlen élményekkel búcsúztak a Kelet-Kínai Állam- és Jogtudományi Egyetem, a Minzu Egyetem (Kína), a Moszkvai Állami Lomonosov Egyetem (Oroszország) és a KIMEP Egyetem (Kazahsztán) oktatói az ÁKK 2018. március 7-ei „Multicultural Crossborder Cooperation”workshop záró rendezvényén.

Az NKE partneregyetemeiről érkező neves oktatók két héten keresztül tanítottak, prezentáltak és kezdeményeztek kutatási és pályázási együttműködéseket a kar oktatóival. Az NKE kiemelt stratégiai régióiból érkező oktatók előadásait nagy érdeklődéssel követték a hallgatók és az oktatók, az előadók pedig örömmel tanultak a hallgatóságtól a magyar kultúráról és az NKE-n folyó oktatásról. Kiemelték a szakkollégista hallgatók tudását, érdeklődését és nyitottságát a nemzetközi folyamatok iránt. A szakmai programok résztvevői megismerhették az oktatók kutatási eredményeit és országuk 21. századi kihívásait. Aliya Tankibayeva (KIMEP) és Ekaterina Batovrina (Lomonosov) a közigazgatás jellegzetességeiről beszélt, Wang Jimang (Minzu) Kína 53 etnikai csoportjának sajátosságait mutatta be, meglepő információkkal színezve előadását a házasság hagyományaira és az etnikai csoportok életkörülményeire vonatkozóan. Xu Peng és He Jiong (Kelet-Kínai Állam- és Jogtudományi Egyetem) előadói készsége rabul ejtette a résztvevőket a nemzetközi szellemi termékekről és a nemzetközi kereskedelemről szóló előadásuk során.

A programok megvalósítását az Európai Unión kívüli országokra vonatkozó Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitás projekt tette lehetővé, melyet a Nemzetközi Kapcsolatok Iroda kiemelt programként kezel. A források számos hallgatónak, oktatónak és munkatársnak nyújtanak lehetőséget a partneregyetemmel történő tapasztalatszerzésre és a jövőbeni szakmai együttműködésre.

A vendégek felajánlották, hogy hazatérve terjeszteni fogják az NKE jó hírét és a magyar vendégszeretetet: „Budapest egy csodálatos város és hálásak vagyunk az NKE minden munkatársának a kedves vendéglátásért, nagyon várjuk, hogy otthoni kollégáinkkal együtt visszatérjünk!” – fejezte ki köszönetét Ekaterina Batovrina.

Fotó: Szilágyi Dénes