NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Magas rangú amerikai delegáció az NKE-n

Prof. Dr. Patyi András meghívására az Egyesült Államok kongresszusa képviselőinek delegációja látogatott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre március 10-én. A számos amerikai egyetemi kapcsolattal bíró intézménynek az esemény újabb lehetőséget adott a transzatlanti kapcsolatainak megszilárdítására.

„Mindent a népért és mindent a nép által. Semmit a népről a nép mellőzésével. Ez a demokrácia”- idézte Kossuth Lajost az NKE rektora. Prof.Dr. Patyi András felidézte, hogy a magyar államférfi ohioi gondolatai nagy hatást gyakoroltak tisztelőjének, Abraham Lincolnnak, az Egyesült Államok majdani elnökének tizenegy évvel későbbi híres gettysburgi hitvallására. „Két férfi, két külön világból, azonos gondolatokkal a szabadságról és a demokráciáról”- mondta, majd hozzátette: a 1848/49-es szabadságharc 170. évfordulójának közeledtével ezek a gondolatok aktuálisabbak, mint valaha.

Patyi András felidézte, hogy ugyan a történelem más útra terelte a két országot, Magyarország mindig tudta, hogy kik az igazi szövetségesei, és ezen szövetségekből adódó kötelezettségeit mindig komolyan vette. Példaként kiemelte Magyarország szerepét a NATO műveletekben. „2015 óta 150 egységünk szolgált Irakban, jelenleg is mintegy 900 katonánk vesz részt békeműveletekben világszerte, közreműködünk a Nyugat-Balkáni régió stabilizálásában, valamint a Balkán légtér védelmében is újra, várhatóan 2019-ben - emelte ki, majd kitért a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szerepére.

„Az NKE adja a magyar haderő tisztjeit, rendészeti képzést folytat, továbbá a hazai és nemzetközi közigazgatás, valamint a vízügyi igazgatás számára biztosít felkészült szakembereket”- mondta. Patyi András hozzátette, hogy az NKE missziója elsősorban a magyar állam megerősítésére irányul a képzés és a kutatás által. „Célunk azonban nemcsak az erős államhoz való hozzájárulás, hanem az értékalapú közszolgálat megteremtése is. Ehhez együttműködésekre van szükség”- hangsúlyozta. Patyi András kitért az intézmény transzatlanti kapcsolataira. Mint mondta, az NKE nagy hangsúlyt fektetett a nemzetközi kapcsolatrendszer kialakítására, amelyben az amerikai egyetemekkel való partnerkapcsolatok mindig az első helyen szerepeltek. 2016-ban együttműködési megállapodást írtak alá a Marymount Universityvel, majd egy évvel később a University of North Georgia-val. Az intézmény bekapcsolódott a Fullbright ösztöndíjprogramba, valamint Amerikai Tanulmányok Kutatóközpontot hozott létre, többek között a felsőoktatási kapcsolatok erősítésére. „A hetedik életévünkben elmondhatjuk, hogy sikeresen haladunk az úton, s az NKE továbbra is aktív szereplője kíván lenni a nemzetközi felsőoktatási, kutatási életnek”- emelte ki, majd külön köszönetet mondott a delegáció tagjainak, valamint Dr. Szemerkényi Rékának, Dr. Fellegi Tamásnak és Fedor Istvánnak, hogy támogatják az NKE-t ezen az úton.

Dennis Ross szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nem más, mint a „nemzeti vezetőképzés egyeteme”.  Az amerikai delegáció magyar származású vezetője szerint az NKE múltja, intézményi öröksége, valamint jelene mind erre bizonyíték. „A tudás hatalom, de a vezetők cselekedetei a legmeghatározóbbak, amit örökül hagyhatunk a következő generáció számára. Hozzátette: „akik ezen az egyetemen tanulnak, bárhová kerülnek is a közszolgálatban, mind vezetők lesznek. Ők azok, akik az országot építeni fogják.”

Mint mondta, Magyarország és az Egyesült Államok megvívta a saját harcát a szabadságért, de minden ellentét ellenére „győztesen kerültünk ki ebből.” Ebben az oktatásnak van az egyik legnagyobb szerepe. „Az oktatás az, ami összeköt minket”- emelte ki. Olyan korban élünk, amikor a személyes kapcsolatoknak kevés szerepe van, ahol az elektronikus média a következménynélküliségre nevel minket. „Arra kell figyelnünk, hogy diákjaink ne feledkezzenek meg a szabad és független gondolkodásról. Fontos, hogy képesek legyenek a kész válaszok helyett valódiakat keresni”- hangsúlyozta. A képviselő hozzátette: a szabad gondolkodás az egyik legegyetemesebb érték. Ezen nyugszik mindkét ország: „a képességünk arra, hogy kiálljunk magunkért, a hitünkért." Mindkét ország ennek köszönheti felemelkedését, valamint az egymás iránti bizalomnak, a tudás és a megértés hatalmának, hogy szükségünk van egymásra ebben a globális világban. „A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tett látogatásunk azt bizonyítja, hogy minden különbözőségünk ellenére van lehetőségünk megosztani egymással a gondolatainkat, értékeinket, lehet kapcsolatokat építeni”- mondta Dennis Ross, majd hozzátette: „legyen az a célunk, hogy jobbá tesszük a világot, nemcsak a demokráciáért, a szabadságért, hanem a hitünkért is.”

Az NKE-re érkezett amerikai küldöttséget budapesti tartózkodása során fogadta Orbán Viktor miniszterelnök, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Pintér Sándor belügyminiszter is, valamint Németh Zsolt, az Országgyűlés Magyar-USA Baráti Tagozatának és Külügyi bizottságának elnöke is.

 

Szöveg: Horvátth Orsolya

Fotó: Szilágyi Dénes