NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

99 éves az önálló magyar katonai térképészet

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara idén is játékos szellemi vetélkedő megrendezésével emlékezett meg a Magyar Katonai Térképészet Napjáról. Az immár 5. alkalommal megrendezett versenyen fiatal egyetemisták és középiskolások térképészeti, tereptani és földrajzi témakörben mérhették össze tudásukat.

Dr. Pohl Árpád ezredes, az NKE HHK dékánja megnyitóbeszédjében kifejtette, hogy a hasonló vetélkedők kitűnő alkalmat biztosítanak arra, hogy megmutassák az NKE integratív szerepét a magyar oktatásban. A térképészeti versenyen a hivatásos honvédtisztjelöltek mellett egyaránt indultak csapatok az NKE többi karáról, az ELTE, valamint a BME vonatkozó intézeteitől, továbbá 3 középiskolás csapat is részt vett a vetélkedőn. „Az együttműködés egyeteme” – idézte az NKE egyik jelszavát a dékán. Rávilágított a tényre, hogy bár ő még fiatal tisztként papír alapú térképek alapján vezette az egységét, a mai generációnak már műholdas navigációval kell eligazodnia a digitalizált térképeken. „Ez egy viharos gyorsasággal fejlődő terület” – emelte ki. Végül Pohl Árpád sok sikert kívánt a versenyzőknek abban a reményben, hogy a vetélkedő során sikerül megtapasztalniuk a közös egyetemi élményt.

„Több évtizedes hagyományként, minden évben február 4-én ünnepeljük a magyar térképészet napját” – ismertette Szalay László alezredes, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat vezetője. 1919-ben ezen a napon hadügyminiszteri rendelettel kezdte meg működését a Katonai Térképező Csoport. Az alezredes azonban kifejtette, hogy a magyar katonai térképészet gyökerei sokkal távolabb nyúlnak vissza a történelemben. „Az első Lázár-térkép 1528-ban jelent meg.” Szalay László röviden bemutatta szakmájának történetét a hallgatóságnak, kiemelve a hazánk történelmének gócpontjait. Erre példa az 1930-as évek vége, amikor a hadsereg ellátására évenként több mint 2 millió térképszelvény került kinyomtatásra. A második világháború során a hazai térképvagyon meghatározó része megsemmisült, így ezt pótolnia kellett a szakembereknek. Az ország új katonai térképészeti felmérésére 1953-59 között került sor, amikor hazánkat már az európai technológiai trendeknek megfelelően tudták felmérni. Szalay László kifejtette, hogy a ’80-as években jelent meg a digitalizáció, majd a távérzékelés a magyar katonai térképészet porondján, amely évről-évre újabb szakmai kihívásokat jelentett számukra. Kiemelte, hogy napjainkban az MH Geoinformációs Szolgálat mellett a hazai katonai térképészet meghatározó pillére a Zrínyi Nonprofit Kft. térképészeti ágazata, a katonai szervezeteknél szolgáló csapattérképészek, valamint az NKE HHK Katonaföldrajzi és Tereptan Szakcsoportja.

A rendezvényt megtisztelték vitéz Somogyi Endre leszármazottai is. Az altábornagy a hazai térképészet egyik meghatározó alakja, a Ludovika Akadémia tisztje és oktatója, továbbá a Magyar Királyi Honvéd Térképészeti Intézet utolsó parancsnoka volt. „Az ő öröksége számunkra egy óriási feladat: megőrizni azt a hihetetlen hazaszeretetet, bátorságot, becsületet, amelyet ő képviselt” – fejtette ki Mártonné Máthé Kinga, az altábornagy unokája. „Számára a térképészet egy rendkívül komoly tudományt jelentett. Egy lehetőséget arra, hogy a hazáját védje háborúban és békeidőben is.”

A vetélkedő során különböző kvíz kérdéseket kellett megválaszolniuk az indulóknak, ahol térképészet történeti, földrajzi, térkép- és tereptani, valamint térinformatikai témakörben mérhették össze tudásukat a fiatalok. A kvíz mellett „kincskeresés” is zajlott a Zrínyi Miklós Egyetemi Campuson, ahol a csapatoknak különböző koordináták segítségével kellett megtalálniuk az elrejtett kincseket, minél rövidebb időn belül.

A dobogó tetejére az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék „Hetedik emelet” nevű csoportja állhatott, második helyezett a szintén ELTE-s „Térképészek 2.0” csapat lett, a harmadik helyezést pedig az NKE HHK „Gulyás és társai” csoport vihette el. A helyezést elérő csapatok, valamint az induló csoportok is értékes tárgyjutalmakat és ajándékcsomagokat vehettek át. Emellett a rendezvény alkalmával számos elismerést adtak át az egyetem égisze alatt zajló térképészeti kutatások támogatóinak, valamint munkatársainak.

Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes