NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

EBESZ diplomácia: puha eszközök kőkemény környezetben

Dr. Remek Éva a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Szabadegyetem előadás-sorozatán mutatta be a hallgatóságnak az EBESZ küldetését: a szervezet a nyílt diplomácia segítségével a béke és a biztonság garantálásának érdekében tárgyalóasztalt biztosít a feleknek, különböző konfliktusok során.

Remek Éva az NKE Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar, Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék egyetemi docense. Oktató, történész, biztonságpolitikus és a hadtudományok doktora. Az ELTE-n szerzett bölcsész diplomát, majd számos közszolgálati felsőfokú- és továbbképzést végzett. Doktori disszertációját a Magyar Honvédség tisztikarának érdekvédelmi fejlődéséből írta. Oktatói pályafutását a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen kezdte. Több intézmény vendégoktatója, emellett három évet töltött a közigazgatásban, a Honvédelmi Minisztérium kötelékében. Számos tudományos társaság tagja, munkáját többször elismerték, többek közt a „Honvédelemért” kitüntetéssel. Oktatási és kutatási területe a nemzetközi szereplők kapcsolatait befolyásoló globális és regionális biztonsági kihívások elemzése a biztonsági tanulmányok keretein belül.

Remek Éva kifejtette, hogy a biztonsági tanulmányok egy fiatal terület, ennek ellenére rendkívül érdekes, hasznos és szerteágazó. „Nehéz jó biztonságpolitikai elemzést készíteni” – hívta fel a figyelmet, ugyanis számos „szakértő” esik abba a hibába, hogy jóslásokba bocsátkozik a tények feltárása helyett. Előadásában az EBESZ, azaz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet mutatta be, amely az ENSZ kollektív biztonsági rendszerén belül működik. Alapító irata a Helsinki Záróokmány. Jelenleg 57 tagállamot tömörít magában. Érdekessége, hogy a páneurópai együttműködés kinőtte a kontinenst, tagjai közt tudhatja Európa, Észak-Amerika, valamint Ázsia meghatározó államait, továbbá együttműködik Észak-Afrika egyes országaival és Ausztráliával. Így közel 1,2 milliárd embert tudhat az égisze alatt. „Tagsága specifikumából adódóan magában hordozza, hogy az európai biztonság megtört, megrepedt felületére hidat verjen.”

Az EBESZ iskolapéldája az együttműködésnek, 16 műveleti területen működnek, kooperálnak az országok katonai, gazdasági és humán orientáció alapján. A szervezet különlegessége, hogy munkatársai nem katonák, hanem civil emberek: „Feladatait puha eszközökkel hajtja végre kőkemény környezetben”. Az EBESZ célja, hogy tárgyalási platformot biztosítson a legkülönbözőbb országoknak. Így volt lehetséges, hogy az USA és a Szovjetunió tárgyalni tudott a hidegháború során. Feladatait tekintve a szervezet megpróbálja előre jelezni és megelőzni a térség konfliktusait, ha beütött a baj, részt vesz a válságkezelésben, továbbá segít a rehabilitációban. Mint ahogy legtöbbet hallhatjuk egyes válságok során: „Független EBESZ megfigyelők érkeztek a térségbe.” Erre példa az ukrán – orosz szakadár konfliktus, ahol a szervezet munkatársai ellenőrizték a II. minszki fegyverszünet során felállított, demilitarizált övezet határbiztonságát.

Jelenleg Ausztria a szervezet soros elnöke, amelyben Sebastian Kurz nagy szerepet vállalt. Az EBESZ saját intézményi struktúrával rendelkezik, azonban a politikai döntéseket az évente ülésező Miniszteri Tanács hozza a gyakorlatban. Munkájuk nehézsége a diplomácia varázsában rejlik: tárgyalni, érvelni és kommunikálni kell a különböző beállítottságú és érdekeltségű országok képviselőinek. A szervezet legfontosabb ismérve ugyanis az, hogy elismeri valamennyi szuverén állam egyenlőségét, határai sérthetetlenségét, az államok területi egységének megőrzését, valamint az emberi jogok tiszteletben tartását. Ennek keretében az ukrán konfliktus kifejezetten pikáns. Ez az osztrák elnökség egyik legfontosabb feladata volt a 2017-es évben. Továbbá nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok radikalizációjának a feltérképezésére, valamint a bizalomépítésre szervezeten kívül és belül.

Végül Remek Éva rávilágított, hogy az EBESZ gyakorlatilag „fül és szem” a válságövezetekben. A célja az, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse az ellenérdekelt feleket, így kivonva a szelet a fegyveres konfliktusok vitorlájából. Előadását a parlamenti közgyűlés elnökének idézetével zárta: „A demokrácia és a diplomácia kemény munkája révén tudunk segíteni a politikai stabilitás, a gazdasági növekedés, a környezeti fenntarthatóság és végső soron a béke és a jólét közös céljainak elérése érdekében. Azonban megtanultunk egy fontos dolgot: az igazi biztonság többet jelent, mint a háború hiánya. A valódi biztonság azt jelenti, hogy biztosítható az emberi jogok tiszteletben tartása, a demokratikus választások, a korrupció felszámolása és a jogállam érvényesülése.”

 

A Ludovika Szabadegyetem következő programja 2017. november 21-én kerül megrendezésre, ahol Prof. Dr. Padányi József mk. vezérőrnagy tart előadást „Amit eddig nem tudtunk a szigetvári Zrínyi Miklós szablyáról” címmel. Minden érdeklődőt sok szeretettel vár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem!

Regisztráció: http://regisztracio.uni-nke.hu/szabadegyetem/?modul=registration

További információ az előadásokról: https://www.uni-nke.hu/szolgaltatasok/ludovika-szabadegyetem/ludovika-szabadegyetem-20172018-i-szemeszter

 

Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes