NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Hiánypótló kötetek jelentek meg

A kivételes hatalom szabályozásának magyarországi keletkezéséről és a katonai igazságszolgáltatás történetéről jelent meg egy-egy könyve Kelemen Rolandnak, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar tanársegédjének. A köteteteket a kar Hungária körúti campusán mutatták be az érdeklődőknek.

A „Források a kivételes hatalom szabályozásának magyarországi geneziséről” című kiadvány olyan forrásokat tartalmaz, amelyek a kivételes hatalmi törvény 1912-es megszületéséről, valamint a sajtó- és jogtudományi visszhangjáról szólnak. „Magyarországon hosszú vajúdást követően 1912-ben fogadta el az Országgyűlés az első átfogó kivételes hatalmi törvényt, amely háború esetére adott felhatalmazást a kormánynak, lehetőséget adva a közigazgatás átalakítására, a törvényben meghatározott alapjogok korlátozására és a hadigazdálkodás kereteinek kialakítására. A háború esetére szóló kivételes hatalmi intézkedéseket tartalmazó 1912. évi LXIII. törvénycikket megalkotását követően csakhamar alkalmazni is kényszerült a magyar kormány, hiszen e törvény jelentette az alapját az első világháborús hadi jogalkotásnak”- olvasható a könyv előszavában.

Dr. Kádár Pál dandártábornok a kiadványt méltatva elmondta, hogy a könyv fontos és érdekes információkat tartalmaz egy olyan joganyagról, amely számos ponton nyilvánvaló párhuzamot mutat napjaink jogfejlődésével is. „A kivételes hatalom, a kivételes jogrend egy olyan területe a jogállam működésének, amelyet a jövőben is érdemes részletesebben is kutatni”- fogalmazott a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság elnöke. Szerinte a könyvből egyértelműen kiderül, hogy 100 évvel ezelőtt is a maihoz hasonló gondolatokkal és félelmekkel küzdve jutott el oda az Országgyűlés, hogy döntést hozzon a különleges jogrendről.

„A katonai igazságszolgáltatás Magyarországon 1867-1949” című könyvet Dr. Farkas Ádám főhadnagy, egyetemi tanársegéd mutatta be. A kiadvány szakmai lektora elmondta, hogy hiánypótló műről van szó, hiszen nagyon kevesen foglakoztak – különösen ilyen átfogóan - ezzel a témával az elmúlt időben. A könyv objektív módon mutatja be a katonai büntető igazságszolgáltatás fejlődését és a mögötte álló eljárásjogi szabályozást. „Egyszerre mutatja be az érdemeket, vívmányokat, a szabályozás fejlődését, de rámutat arra is, hogy a különböző politikai fordulatok esetén a hatalom miként használta fel nemtelen eszközként a büntetőeljárást”- tette hozzá Farkas Ádám.

Révész T. Mihály, az ELTE tanára szerint örvendetes, hogy minél több fiatal kutató hagy fel azzal a hagyománnyal, hogy a jogtörténetet „jogrégészként” művelje. „Ha meg akarjuk haladni a mögöttünk lévő évtizedeket, akkor jobban kell támaszkodni a jogtörténeti hagyományainkra, tradícióinkra”- tette hozzá a professzor.

A kötetetek szerzője, Kelemen Roland elmondta, hogy a különleges jogrendről ma is érdemes lenne szélesebb körű szakmai vitát folytatni, hiszen olyan anomáliákra is érdemes lenne felhívni a figyelmet, mint például a szükségállapot avítt megfogalmazása. Szerinte a kivételes hatalom intézményének a lényegét a mai napig is csak kevesen értik igazán, ez motiválta elsősorban abban, hogy az alapokat, az elméleti bázist egy kiadványban fektesse le. A katonai igazságszolgáltatás kapcsán korábban nem volt átfogó történeti áttekintés, ez vezette Kelemen Rolandot a másik könyvének megírására. Szerinte a jogtörténeti hagyományokon is elgondolkodva indokolt lenne, hogy a katonai igazságszolgáltatást kiemeljék a rendes bírósági rendszerből és külön kezeljék a katonai büntetőjogot.

Dr. Pohl Árpád szerint a kar életében nagy dolog, hogy két ilyen fontos kiadványt is be tudnak mutatni az érdeklődőknek. A HHK dékánja elmondta: mindennek az értékét növeli, hogy a könyvek szerzője a nemrégiben létrejött, de már komoly kutatási koncepcióval rendelkező Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszék oktatója.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes