Európai Közszolgálati Díj 2019 (EPSA 2019)

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Európai Közigazgatási Intézet (EIPA) ismét örömmel tájékoztatja a magyar közigazgatás vezetőit, érdekeltjeit, hogy immár hetedik alkalommal, az idei évben is útjára indul az Európai Közszolgálati Díj 2019 (European Public Sector Award, EPSA 2019) pályázata. A közigazgatás európai kiválósági díjat az EIPA 10 európai tagország, köztük Magyarország támogatásával kétévente hirdeti meg.

A díjra nívós közigazgatási megoldásokkal, jó gyakorlatokkal pályázhatnak a közszféra minden szintjéről – helyi, megyei vagy országos - a közigazgatási szervezetek. Magyarország legutóbb 2015-ben a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javításával, a kormányablak, egyablakos ügyfélszolgálati reformmal nyerte el az Európai Közszolgálati Díjat. 

Idén az Európai Közszolgálati Díjra az alábbi tematikus fókuszú közigazgatási reformokkal, megoldásokkal jelentkezhetnek a közigazgatási szereplők:

„Új megoldások a komplex kihívásokra – a jövőbe tekintő, állampolgár központú, fenntartható közszektor”

“ New solutions to complex challenges – a public sector citizen-centric, sustainable and fit for the future”

Az angol nyelvű pályázati felhívás az alábbi linken elérhető: http://www.epsa2019.eu/files/Call_EPSA2019.pdf

A pályázat tágan megfogalmazott címe alatt az Európai Közszolgálati Díj 2019-re elsősorban olyan közigazgatási megoldásokat várnak, amelyek az alábbi főbb prioritások valamelyikének elérését célozzák:

- A társadalmi kihívások hatékony kezelése a gazdasági és társadalmi szereplők aktívabb bevonásával;

- Rendszerszintű változások bevezetése a közigazgatásban, amelyek javítják a sikeres működés fenntarthatóságát, mint például a szervezetvezetés modernizálása, a munkavállalók körében a közszféra vonzerejének növelése és a munkaerő diverzifikációjának elősegítése;

- A digitális átalakulás kezelése, új technológiák (például mesterséges intelligencia, robotika) alkalmazása a közszférában;

- Múltbéli közszolgáltatási kudarcok, amelyek a váratlan események hatására jelentkeztek, sikeres kezelése (pl. migrációs vagy természeti katasztrófák);

- A kormányzatba vetett bizalom növelése a közszolgáltatások javítása által;

- Olyan innovatív megoldások bevezetése, amelyek szorosabban támaszkodnak a polgárok bevonására és a magán- vagy nonprofit szektorral való partnerségre a jobb közszolgáltatás érdekében.

 

A díjra olyan közigazgatási gyakorlatokkal lehet pályázni, amelyek már megvalósultak vagy a megvalósításuk folyamatban van és már mérhető, kimutatható eredményekkel szolgálnak.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2019. április 18.

A pályázat az alábbi felületen a „Register & Login” menüpont alatt nyújtható be:

https://epsa2019.eu/en/home/

A regisztrációhoz és a pályázathoz a technikai útmutató az alábbi dokumentumban olvasható: https://epsa2019.eu/files/EPSA_2019_Application_Guide.pdf

 

Jelentkezési feltételek és alkalmassági kritériumok:

- A fő pályázó a közszektorhoz tartozó egyén vagy szervezet, de társként megjelenhetnek civil szervezetek vagy gazdasági társaságok.

- A jelentkezési lap angol nyelvű kitöltése.

- A benyújtott projekt célja összhangban van az EPSA 2019 kiírásában megjelöltekkel.

Az Európai Közszolgálati Díj, mint a közszféra kiválóságainak hálózata, 2017-ben 30 európai ország, több mint 150 közigazgatási projektjének biztosított szélesebb körű ismertséget Európa-szerte, lehetőséget adott a közigazgatási szakembereknek, hogy egymás tapasztalatait, jó gyakorlatait megismerhessék, azokból kölcsönösen tanulhassanak és új ismeretekkel, ötletekkel kölcsönösen gazdagítsák egymást.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, mint a hazai közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztés egyik kulcsszereplője 2019-ben is elkötelezetten támogatja a hazai közigazgatási jó gyakorlatok európai szintű láthatóságának és elismerésének javítását. Ezért az információk megosztásával és szakmai konzultáció biztosításával támogatni és ösztönözni kívánjuk a hazai közigazgatási szervezetek pályázatát az Európai Közszolgálati Díjra.

Az intézményi kapcsolattartó: Dr. Kovács Éva, adjunktus, kovacseva@uni.nke.hu

 

Budapest, 2019. március 21.

Dr. Kis Norbert, dékán

 egyetemi tanár, az EIPA Igazgatóság tagja