Szűkítés


Minden Címke 712

A hét hallgatója

    • pato webre

Pató Viktória Lilla: NKE NETK – nemzetközi közszolgálati kapcsolatok

Viktória számára nem volt tudatos választás az NKE. Célja az volt, hogy ne egy „hétköznapi” képzést végezzen el. Azonban a szerencséjének és a pozitív gondolkodásának köszönhetően véleménye szerint rengeteget sikerült profitálnia az egyetemi évekből. Rávilágított, hogy szerinte az egyetemi képzés fontossága nem feltétlen a lexikális tudás elsajátításában rejlik, hanem abban, hogy az ember megtapasztalja az értelmiségi atmoszférát és attitűdöt. Őszintén bevallotta, hogy az első héten még naiv gólyaként nem igazán tudta, hogy mi a különbség a közigazgatás és a közgazdaságtan között. A félév végére viszont már nyugtázta, hogy jó felsőoktatási intézményt választott. „Dr. Horváth Attila az első félév során nagyon jól megtanította a közigazgatás alapintézményeit egy olyan embernek, aki laikusként jelentkezett egy ismeretlen egyetemre. Egy biztos alapot adott. Szigorú volt, de megszerettette velem a közigazgatást, és felkeltette az érdeklődésem a közszolgálati pálya iránt” – mondta.

Viktória egyetemi éveinek egyik meghatározó pontja volt, amikor jelentkezett az Erasmus külföldi mobilitási programra, az olaszországi Milánóba. „Szerintem mindenkinek szüksége van arra, hogy négy-öt hónapot egyedül töltsön külföldön ahhoz, hogy felnőjön.” A program több lehetőséget is eredményezett: önkéntesként dolgozott az Európai Unió pavilonjánál Milánóban a Világkiállításon (EXPO 2015), ami után felajánlottak számára egy újabb lehetőséget a magyar pavilonnál. Itt a magyar állam imázsépítésével foglalkozhatott nemzetközi környezetben. „Ez adta meg az irányt, hogy a jövőben a diplomácia felé orientálódjak, és jelentkezzek az NKE nemzetközi mesterképzésére.” Viktória az alapképzés kötelező szakmai gyakorlatát 2014-ben az Alkotmánybíróságon teljesítette, ahol együtt dolgozhatott Paczolay Péterrel, az ország leendő római nagykövetével. A mesterképzés során a Nemzetgazdasági Minisztérium protokollosztályán lehetett ösztöndíjas gyakornok öt hónapon keresztül. Karrierjének következő állomása az olaszországi magyar nagykövetség volt, ahol négy és fél hónapot tölthetett el. „A követségen nagyon jó volt a munkakörnyezet. Minden intézményi feltétel, amit a gyakornoki lehetőség kínált számomra, egyedülállóan fantasztikus volt!” Viktória kiemelte, hogy a kint eltöltött rövid idő alatt a követségen dolgozók átéltek egy miniszteri látogatást, egy nagykövetváltást, valamint olyan szervezeti változásokat, amilyenek más diplomáciai intézményben 10 év alatt történnek csak meg. Sikerült kiépítenie egy olyan diplomáciai kapcsolati hálót, amivel ilyen fiatalon nagyon kevesen rendelkeznek. „Nem születtem kapcsolatokkal. Viszont valahogy úgy érzem, hogy az évek során minden a kezemre játszott!”

A gyakorlati tapasztalatszerzés mellett nem hanyagolta el az egyetem által kínált közösségi és tudományos lehetőségeket sem: az első években az egyetemi kézilabdacsapatot erősítette, a mesterképzésen pedig részt vett a NETK Európa Tanulmányok TDK munkájában. A Nők a maffiában című dolgozatával az ITDK-n első helyezést és különdíjat, az OTDK-n különdíjat nyert. A jövőre nézve Viktória ismertette, hogy felvették a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskolába, ahol európai uniós témával szeretne foglalkozni, emellett megpályázta az Új Nemzeti Kiválósági Program felhívását is. Karrierszempontból számos terve van: a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram segítségével szeretne felvételt nyerni a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, vagy az Európai Külügyi Szolgálat egyik külképviseleténél kívánna elhelyezkedni. Hosszú távú álma egy kiküldetés elnyerése.

Végül Viktória kiemelte, hogy az NKE-n kiemelkedő az oktatói gárda, megfelelő szakemberekkel és forrásokkal rendelkezik az egyetem, és mindezt struktúrában kell szintetizálni. Hangsúlyozta, hogy a jogi oktatás néhány területét magas színvonalon sajátíthatják el a hallgatók, nevezetesen a közigazgatási jogot, az alkotmányjogot, valamint a nemzetközi és uniós jogot emelte ki. Ezek a témakörök az Erasmus és a nemzetközi gyakorlati tapasztalatok után értékelődtek fel számára, amelyek során kialakult benne az elhatározás, hogy a közszolgálaton belül a diplomácia lesz az ő szakterülete: „A nemzetközi joghoz és az EU-s joghoz meg kell érni!”

Mit jelent számodra az NKE? – Lehetőséget!


Szerző: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on