"Vizek és talajok műanyagszennyezése – időzített bomba?" c. konferencia

Hazánk természeti környezetének épsége nem csak a nemzet jólétének egyik legfontosabb feltétele, hanem stratégiai kérdés is, mely magában foglalja a mind jobban felértékelődő édesvízkészlet használhatóságát, a mező- és erdőgazdaságot, valamint az élelmiszer-biztonságot is. Vizeinkbe és a talajba becslések szerint évi több százezer tonna műanyag hulladék kerül, mely aprózódik és anyagaik részben kioldódva bekerülnek a táplálékláncba.  A műanyagok hosszan tartó és egyre növekvő környezetszennyezést okoznak, emellett egyes komponenseik sokszor már rendkívül kis koncentrációban is maradandó változásokat hoznak létre a vízi- és felsőbbrendű életközösségek genetikájában, csökkentve a szaporodási képességet és növelve a mutációk számát. A kioldódott hormon hatású anyagok (biszfenolok, ftalátok stb.) kémiai stabilitásuk miatt felhalmozódhatnak a magasabb rendű élőlényekben s jövőnkre nézve szinte beláthatatlan veszélyforrást jelentenek. Tényleg ilyen veszélyes a helyzet?

A fentiekre való tekintettel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Kabinete szakmai konferenciát szervez Vizek és talajok műanyagszennyezése – időzített bomba?” címmel.

A konferencia célja, hogy elismert szakértők tapasztalatait bemutatva segítse a közigazgatási vezetők kompetenciáinak fejlődését, különös tekintettel az Európai Uniós szabályozásokra.

További részletek és program: http://fenntarthato.uni-nke.hu/esemenyek_-rendezvenyek/2017/04/04/idozitett-bomba

Cimkék: FFTK, konferencia, 2017